Het dorp Geiranger

Het dorp Geiranger is gelegen in de Geirangerfjord en uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Jaarlijks wordt het dorp bezocht door ruim 700.000 toeristen en meren er ruim 150 cruiseschepen aan. Sinds 2005 staat de Geirangerfjord op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De fjord dankt de plaats op de UNESCO lijst vanwege de prachtige natuur.
 

Ingesteld op toerisme

Met zoveel toeristen per jaar, is het niet vreemd dat het dorp hierop ingesteld is. In Geiranger zijn onder andere restaurants, campings, hotels, souvenirwinkels en meer te vinden.

Tevens is het Norsk Fjordsenter, oftewel het informatiecentrum over de Noorse fjorden, in het dorp te vinden. In het informatiecentrum zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen te zien over de fjorden, natuur, dieren en cultuur. De tentoonstellingen hebben diverse interactieve onderdelen, zo kan je onder andere een visuele rondreis voor de Geirangerfjord maken waarbij je de verschillende seizoenen ziet. Voor het Norsk Fjordsenter moet entree worden betaald.
 

ReizenReizen

 

Webcam

In de haven van Geiranger is een camera geplaatst, zodat je 24 uur per dag live mee kan kijken in de haven. Geniet van het uitzicht en zie de veerboten, cruiseschepen en toeristen komen en gaan.

 

 

Tsunamigevaar

Je zou het niet snel verwachten, maar in Geiranger is er gevaar voor een tsunami. Maar geen zorgen, de Noren hebben de nodige maatregelen getroffen om het dorp op tijd te kunnen evacueren. In de Sunnylvsfjord ligt de berg Åknes. In de berg zit een grote scheur van honderden meters lang en tientallen meters breed. De scheur wordt jaarlijks ongeveer 20 centimeter groter. Door de groter wordende scheur, is er de permanente dreiging dat een groot brok van miljoenen tonnen steen naar beneden komt. De steen zal in het water komen, waardoor het water weg wordt geduwd. Hierdoor zal er een tsunami ontstaan.

Op de berg Åknes zijn sensoren geplaatst die de scheur continu in de gaten houden. Na het loskomen van het stuk berg, heeft Geiranger ongeveer tien minuten voor evacuatie voordat de vloedgolf zal arriveren.