Geirangerfjord

De Geirangerfjord is gelegen in de Noorse provincie Møre og Romsdal. Met een lengte van 15 kilometer is het niet één van de grootste fjorden van het land, wel één van de mooiste. De Geirangerfjord is een zijarm van de Storfjord, deze fjord is in totaal 110 kilometer lang en hiermee één van de langste fjorden van Noorwegen. In de Geirangerfjord ligt het toeristische dorpje Geiranger.

De Geirangerfjord kan gezien worden als één van de hoogtepunten van Noorwegen. Sinds 2005 staat de fjord dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Alleen de Geirangerfjord en Naeroyfjord (➚) staan op deze lijst. Geniet in en rond de fjord op allerlei manieren van het uitzicht op de natuur, bergen, het water en de watervallen.
 

ReizenReizen

 

Watervallen in de Geirangerfjord

De Geirangerfjord heeft een aantal bekende watervallen. Met de Zeven Zusters (Syv Søstrene), Bruidsluier (Brudesløret) en de op een fles lijkende waterval de Aanbidder (Friaren) is er genoeg te zien. De Zeven Zusters is één van de bekendste watervallen van Noorwegen. Smeltend sneeuw vanaf de berg Geitfjellet valt over een hoogte van 300 meter via zeven waterstromen de Geirangerfjord in.

De legende is dat de Zeven Zusters speels over de berg dansten en de Aanbidder dit vanaf de overkant bekeek. Hij zou meermaals een aanzoek aan de prachtige zusters hebben gedaan, maar steeds zijn afgewezen door de zusters. Daarom ging de Aanbidder aan de drank. In de waterval is ook de vorm van een fles te zien.
 

Ontdek de fjord vanaf het water

Een mooie manier om de Geirangerfjord te ontdekken is vanaf het water. Als je een cruise door Noorwegen maakt, dan kom je per cruiseschip aan in de haven van Geiranger. Als je geen cruise maakt, zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om de fjord vanaf het water te zien.

Vanuit de fjord vertrekken boottochten waarbij de prachtige natuur getoond wordt, je kan een kajak huren en zelf het water opgaan of je kan de veerboot nemen. Vanuit Geiranger vertrekken er veerboten naar Hellesylt en Valldal. Beide veerboten varen door de gehele Geirangerfjord, de veerboot naar Valldal vaart ook door de Sunnylvsfjord.
 

 

Wandelen in de Geirangerfjord

De Noorse natuur is een prachtige plek om te wandelen, het is dan ook niet gek dat veel mensen dit doen én het land ontelbare wandelroutes heeft. Ook in de Geirangerfjord zijn er veel wandelroutes, onder andere naar de waterval Zeven Zusters (Syv Søstrene) en verschillende uitkijkpunten.
 

Uitkijkplatformen bij de Geirangerfjord

De Geirangerfjord kan je op allerlei manieren beleven, maar ook vanaf allerlei uitkijkpunten. In de omgeving van de fjord zijn meerdere uitkijkpunten die lopend of per auto bereikbaar zijn. Eén van de mooiste uitkijkpunten is Flydalsjuvet, een uitkijkplatform met uitzicht op het dorp Geiranger, de fjord en de bergen.

Rij je met de auto door Geiranger? Dan kom je onderweg langs Ørnesvingen. Na elf haarspeldbochten is het uitkijkplatform gelegen aan de laatste bocht naar boven. Ørnesvingen ligt op 620 meter boven zeeniveau en langs de weg 63. Bij het uitkijkplatform is ook een ‘waterval’ gelegen. Water loopt over een glasplaat bij het uitkijkplatform naar beneden de Geirangerfjord in.

Iets verder en hoger ligt uitkijkplatform Dalsnibba (➚). Het is met een hoogte van 1500 meter boven zeeniveau Europa’s hoogste uitzichtpunt dat bereikbaar is vanaf de weg.