Omgeving van Geirangerfjord

Noorwegen heeft zo veel prachtige plekken, dat het je nooit lukt om deze allemaal te bezoeken. Het is wel handig om te weten welke aanraders in de omgeving van de Geirangerfjord zijn, daarom hebben wij deze voor je op een rij gezet. Voordeel: Bij verschillende bezienswaardigheden kan je (onderweg) nog eens genieten van de Geirangerfjord.
 

Dalsnibba

Als je wil genieten van het uitzicht over onder andere de Geirangerfjord, dan is het een aanrader om naar uitkijkpunt Dalsnibba (➚) te rijden. Vanuit het dorp Geiranger is het ongeveer 20 kilometer en 40 minuten rijden naar het uitkijkpunt. Met een hoogte van 1500 meter boven zeeniveau is het Europa’s hoogte uitzicht op een fjord vanaf de weg.
 

ReizenReizen

 

Trollstigen

Als je toch in de buurt ben, mag je de Trollstigen (➚) (Trollentrap in het Nederlands) niet missen. Als je de haarspeldbochten bij de Geirangerfjord bijzonder vond, dan zal dit in het niet vallen bij de Trollstigen. De bijzondere weg ligt ruim 67 kilometer en een overtocht met een veerboot bij de Geirangerfjord vandaan.

Ontdek de Trollstigen vanaf de weg, maar ook vanaf het uitkijkpunt. Vanaf het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de weg en de vallei. Het is dan ook niet raar dat de weg onderdeel van een National Scenic Route, oftewel: 1 van de 18 mooiste wegen van het land.
 

Toeristische route

Zoals hierboven al werd genoemd, is de Geirangerfjord onderdeel van een National Scenic Route. De National Scenic Routes zijn officieel de mooiste van het land, niet vreemd dat een route bij de Geirangerfjord hier natuurlijk onderdeel van is. Vlakbij ligt ook de Trollstigen, de National Scenic Route Geiranger – Trollstigen (➚) verbindt deze en andere hoogtepunten met elkaar. Je volgt dus één route, maar ziet volop prachtige hoogtepunten van Noorwegen.
 

Gamle Strynefjellsvegen

Vlakbij de Geirangerfjord ligt ook een andere National Scenic Route, eentje waarbij de weg zelf het hoogtepunt is. De Gamle Strynefjellsvegen (➚) is een eeuwenoude weg, het is zelfs de oudste toeristische route van Noorwegen. Langs de route zijn onder andere indrukwekkende watervallen te vinden.
 

 

Ålesund

Met een rijafstand van ruim 108 kilometer zou je Ålesund niet snel een plaats in de buurt noemen, toch ligt het voor Noorse begrippen in de buurt van de Geirangerfjord. Ålesund is een prachtige stad dat bekend staat om de Art Nouveau architectuur. De stad is gebouwd op meerdere eilandjes in de Atlantische Oceaan en is een cultureel centrum voor de regio. Hier worden dan ook jaarlijks meerdere culturele festivals georganiseerd.

Je kan ook vanuit Geiranger een fjordcruise nemen naar Ålesund. Tijdens de vaartocht van ruim drie uur vaar je door de Geirangerfjord, Sunnylvsfjord en Storfjord, kom je langs watervallen zoals de Zeven Zusters en geniet je van het prachtige uitzicht. Een audiogids geeft onderweg in het Engels informatie over wat je ziet. In Ålesund meert het schip aan bij het centrale busstation. Auto’s kunnen niet mee op het schip.

Een enkele reis met de fjordcruise kost voor volwassenen omgerekend ruim 60 euro, een retour kost ruim 103 euro. Kinderen tussen de 5 en 15 jaar betalen de helft.